Quantcast
Channel: Blomster – Moseplassen
Viewing all 100 articles
Browse latest View live

Alt om georginer / dahlia!

$
0
0

Georginene kan være de flotteste blomstermaskiner!
De krever mye sol, og de må inn om vinteren, men belønner deg med kontinuerlig blomstring fra midt på sommeren og helt til frost.

Jeg har blogget mye om georginer (dahlia) oppigjennom. Det er jo umulig å ikke elske variasjonen og entusiasmen, så nå håper jeg å smitte deg med litt georginedilla også ;)

Åpne georginer er skikkelig humle og sommerfugl-magneter :)

.

Slik kommer du i gang (og avslutter)
*** Hvordan og når plante georgineknoller
*** Hvordan overvintre georgineknoller

.

Stell:
Georginer vil ha endel sol, jo mer sol jo mer blomstring. Den vil også ha jevn tilgang på vann og næring. Så, min erfaring er at om du vil ha den i krukke så bør du velge en stor krukke, ellers blir det styrete med vanningen. Også må du knipe vekk gamle blomster for at den skal fortsette å blomstre. Utover det så finnes den ikke sær.

Men, det er greit å vite at georginer er favorittmat for snegler. Så har du mye snegler så må georginene opp i krukker og settes der sneglene ikke vandrer.

Hvor kjøpe:
Georginer selges som knoll, frø eller plante. Det er veldig greie å så, men det er litt sent nå. Knoll derimot er absolutt perfekt å kjøpe nå og plante i løpet av april-mai. Du finner georgineknoller alle steder det selges planter for hagen, så denne er enkel å fange! Plantene kommer til salgs på forsommeren, de er som oftest mer å anse som en bruk og kast da de ofte ikke rekker å danne knoller.

Pst (Reklame):
Jeg har et samarbeide med Hageglede gående. De har det jeg tror er norges største utvalg av georgineknoller, 129 slag! Bruk rabattkoden Moseplassen så får du 20% avslag på knoll, løk barrøtter og frø!

Det er mange grunner til å elske georginer. For meg er det variasjonen og entusiasmen og de fascinerende perfekte men allikevel varierte blomsterhodene. Og ikke minst det at jeg tenker på moren min når jeg ser på de da :) Jeg kjøpte nylig 16 nye slag til henne for det lange bedet du ser øverst i posten, hyggelig å dele en dille!

De georginegale har det godt! 

The post Alt om georginer / dahlia! appeared first on Moseplassen.


Fylt blåveis – Hepatica transsilvanica ‘Elison Spence’

$
0
0

Jeg har en ekstra forkjærligghet for de uvanlige utgavene av de vanlige blomstene. Alle har hørt om blåveis, noen av dere veit blåveis kan være blå, lilla, rosa og hvit. Men visste du at den også kunne være fylt? Eller at det finnes mange ulike arter av blåveis?

Vår vanlige blåveis sitt fulle navn er Hepatica nobilis. Men, det finnes altså andre arter av blåveis og en av disse er ungarsk blåveis, Hepatica transsilvanica. Den har ett litt annet bladverk, og betydelig større blomster. Bortsett fra størrelsen så ser blomstene på ungarsk blåveis vanligvis omtrent ut som sin norske navnbror gjør i naturlig form, men det finnes altså spesielle navnsorter, og Hepatica transsilvanica ‘Elison Spence’ er en slik.

‘Elison Spence’ har store flotte blå kronblader, med en haug smale artige små «kronblader» i midten. Den fremstår som fylt, men i realiteten er de innerst «kronbladene» omformede pollenholdere og arr, (altså kjønnsorgan). Denne formen kommer med alder/etablering, så om du har kjøpt en Elison Spence og den ser ordinær ut så kan det lønne seg å gi den litt tid før du blir skuffet.

Funfact:I følge Rare Plants er både ‘Connie Greenfield’ og ‘Konnie Grenfield’ egentlig ‘Elison Spence’. Navnfeil oppsto for mange år siden etter en misforståelse med merkingen.

Ungarsk blåveis trives best i lett skygge, men kan takle både full sol og full skygge. Den har ikke noe spesielle ønsker om kalk, vanlig hagejord er bra.  Den er ikke glad i å tørke ut, men liker heller ikke å bli stående i søkkvåt jord. Ungarsk blåveis har herdighet på H7, men obs: det hender navnsorter er mindre herdige enn de er i naturlig form så jeg kan ikke garantere H7 på Eliot Spence.

Så lurer du sikkert på hvor kjøpe den, og der må jeg nok skuffe deg. Jeg har ikke funnet noen som har den til salgs pr nå. Beste tips er å følge med på plantemarkedene som drives i regi av hagelag ol. Jeg veit det vokser noen rundt om i norske hager og det går an å håpe noen deler av sin og selger på ett slikt. Men, nå veit du i alle fall hva du står med i hånda om du en gang får tilbud om å kjøpe en ‘Elison Spence’!

Planten er fotografert hos Maria
Takk til facebookgruppen «Stauder for viderekommende» for hjelp med identifiseringen!

Les gjerne også:

Blåveis! Slik vil den ha det i hagen

Denne bloggposten Fylt blåveis – Hepatica transsilvanica ‘Elison Spence’ ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Balkongens fineste botaniske tulipaner!

$
0
0

Jeg har en sterk fascinasjon over de gamle «ekte» tulipanene. Disse som er slik tulipaner er ment å være fra naturens side. De kalles gjerne botaniske tulipaner, og er mindre i blomst, lavere, kommer tidligere og åpner og lukker seg med solen. Viktigste forskjellen er dog at de kommer igjen fra år til år, og sågar kan formere seg om de virkelig trives!

Botanisk tulipan tulipa turkestanica
Tulipa turkestanica! Legg merke til at den har mange små blomster på høye stilker

Tulipaner er gjennom flere hundre år kultivert frem for å lage det vi i dag ser på som vanlige tulipaner. De er jo flotte de, men med mindre man styrer masse med å grave de opp så varer de stort sett bare en sesong eller to. Jeg liker begge tulipantypene, men er altså ekstra begeistret for de botaniske fordi de ordner seg selv, og fordi de kjennes så levende.

villtulipan Tulipa turkestanica sine blomster, hvite med gult senter
Tulipa turkestanica, masse pollen og veldig populær bland småbier

Jeg har flere slag botaniske tulipaner i krukker i vinter, og de mest vellykkede er uten tvil min gamle favoritt Tulipa turkestanica, og dens til forveksling like fetter Tulipa polychroma. Jeg har aldri prøvd polychroma så jeg var veldig spent på hvordan den egentlig så ut. Den var nemlig veldig lik turkestanica i bilder og beskrivelse.

Sammenligning av tulipa turkestanica og polychroma
Øverst: Turkestanica, nederst polychroma

Nå står de i hver sin krukke på skyggebalkongen (skogbrynet) og de er hver sine stjerner! Polychroma er er mer kompakt enn turkestanica, med littebitt større, rundere og hvitere blomster. Den største forskjellen er dog høyden. Hos meg er polychroma halv høyde av turkestanica!

Tulipa polychroma villtulipan med hvite og gule blomster
Tulipa polychroma er betydelig mer kompakt

En annen forskjell er at polychroma har riktig god duft. Det kjenner jeg ikke av turkestanicaen. Jeg må rett nok stikke nesa nedi blomsten for å kjenne den, men rund fin og søt, og om det var ganske mange av den så tenker jeg at jeg ville kjent duften uten å bøye meg ned.

Tulipa polychroma blomster. Botaniske tulipaner med hvite blomster med gult senter
Tulipa polychroma ovenfra. Som du ser rundere i kronbladene

Så er jo spørsmålet: hvilken av disse to botaniske tulipanene er finest?
Det tror jeg er en ren smakssak. For meg blir det turkestanica fordi jeg liker den høye elegansen, og jeg liker faktisk også at den er litt mindre hvit. Men begge er hjertlig velkommen i hagen min :)

Botanisk tulipan i krukke
Poly la seg mer utover enn fetteren Tran. Men det kan være lokalt hos meg.

Løk i krukker:
Stusser du nå litt på at jeg har tulipan i krukker og lurer på hvordan lykkes med det? Jeg skrev en bloggpost på krukker og løk i fjor (reklame), som en del av samarbeidet med Hageglede. Hageglede har forresten salg nå, sånn om du skulle trenge noen georgineløker eller annet godt for sommeren. Og ja, så kommer det en oppsumering om en par uker på hvordan løken greide seg i de ulike forholdene den fikk hos meg. Det var naturligvis ikke alt som var like suksessfylt.

Slik planter jeg løk i krukker (Bonus: samplantingsfavoritter)

Denne bloggposten Balkongens fineste botaniske tulipaner! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Min favoritt i krukker akkurat NÅ!

$
0
0

Visste du at ranunkler tåler litt frost? Dersom de er godt herdet så takler de fint både kalde netter og snødryss, og dermed er ranunklene perfekte i krukker på våren :)

Jeg anbefaler ikke å plante ut “vanlige” sommerblomster før nattetemperaturen er minimum fem varmegrader, helst ti. Men ranunkler tåler faktisk noen  minusgrader, og jeg vil derfor anbefale ranunkel enten dere er så heldig som meg som jo praktisk talt har sommer, eller dere fortsatt får vinteren på besøk på nettene. (Du finner flere blomster som tåler frost her.)

Ranunkler tåler frost og snø, og er derfor perfekt i krukker på våren

Et lite obs: Ranunklene er en vårblomst. Du kan ikke forvente at de skal blomstre hele sommeren. Hvor lenge de holder vil jo avhenge av kvaliteten på planta, stell og hvor varmt det blir. Mine har blomstret siden starten av april og jeg er fornøyd om de holder på til midten av juni. Jeg har erteblomstplanter som skal settes i de krukkene så snart jeg får tid, så skal ranunklene og erteblomstene altså sameksistere en stund før erteblomstene tar over.

Hvit ranunkel blomst. Den kommer også i rosatoner, gul, orange og lilla

Ranunklene har jeg tenkt å la stå så lenge de er fine, når de blir stygge kaster jeg de, det er mulig å overvintre ranunkelknollene inne, men det er komplisert å lykkes med så det dropper jeg.

Hvordan få lengst mulig blomstring på ranunkel:

  1. Vanning: Ranunkler liker ikke å tørke ut, men vil heller ikke stå konstant våt. I krukker blir det ikke for vått om du husker drenering i bunn av krukken, så da er det bare å huske å vanne…
  2. Romslig krukke. Ja. Altså. Stor krukke er alltid bedre, da blir det jevne forhold og du slipper å vanne hver eneste dag. Kan også plantes i bed naturligvis.
  3. Fjern vissne blomster! Dette er et godt triks for de fleste sommerblomster. Ved å knipe av visne blomster så nekter du planten å sette frø, og da bare må den fortsette å lage blomster. Knip av helt nede der stilken starter, så blir det pent også :)
  4. Skygge! Når det utover vår og forsommer blir varmt så kan det være et triks å sette ranunklene i skygge, iallfall unngå at de står i en lun krok og solbader. Varme gjør at den blomstrer av raskere.
  5. Næringsrik jord/ gjødsel. Ivrige sommerblomster trenger mat skal de orke å jobbe. Så gi de det :)
Avblomstrede blomster av ranunkel, fjernes for økt blomstring
Husk å knipe av så blomstrer den mer!
planter liker ikke å bo i små krukker
Det ser søtt ut med liten krukke. Men planten synes ikke det er like gøy!
Ranunkler i stor krukke, stortrives!
En skikkelig krukke derimot er bra både for plantenes trivsel, og din arbeidsinnsats!

Er du også ranunkelfan? Isåfall, hva er din favorittfarge?

Denne bloggposten Min favoritt i krukker akkurat NÅ! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Pinselilje, undervurdert løkblomst!

$
0
0

Pinseliljer er vakre løkblomster som burde være brukt mer!
De står ofte igjen i gamle overgrodde hager, og er en favoritt blant de som lager offentlige bed. I Oslo sentrum nå er det for eksempel store felt av de :)

Blomsterbed i Spikersuppa med pinseliljer og keiserkrone
I Spikersuppa, med bestevennen keiserkrone

Men. Pinseliljene er litt bortglemt og bortvalgt blant den gjengse hageeier. Dessverre. Kanskje kommer det av at mange forbinder pinseliljer og påskeliljer med påske. Eller kanskje det er fordi folk ikke veit hvor fin en blomst det kan være?

Det siste kan jeg da iallefall prøve å gjøre noe med, så her er et bilderas fra bedene i sentrum. Jeg har dessverre ikke navn på noen av disse. Har spurt Bymiljøetaten om å finne frem plantelister så jeg kan dele med dere, men har ikke hørt noe fra de, enda. Så dere får ta dette som ren inspirasjon :)

Hvit pinselilje med kremgul trompet Fylt gul og orange pinselilje Kremgul og hvit pinselilje

Pinseliljer og påskeliljer, hva er hva?

Narcisser har vært brukt i hagene i mange år, selv i Norge har vi kilder tilbake til 1600 tallet! Etterhvert utviklet det seg en navnskikk hvor Narcissus pseudonarcissus fikk navnet påskelilje, mens Narcissus poeticus ble hetende pinselilje. Påskeliljene var gule og kom først, pinseliljene hvite og litt mindre i blomst. Så har det kommet til flere andre arter av narcissus etterhvert, og hybrider mellom disse, så nå gir det ikke så mye mening å skille mellom påske og pinseliljer lengre. Egentlig. Men det er da en koselig navnskikk og vi har ikke noen bedre norske navn på de.

Så, ja, det er sikkert noen av de jeg har tatt bilde av som er nærmere å være påskelilje enn pinselilje. Men narcisser er så fremmed for folk flest.

Skillet mellom påskelilje og pinselilje er kunstig
Jeg kan vel få være med jeg også, selv om jeg er gul og vel strent tatt en sentblomstrende påskelilje?

Vil ikke pinseliljene dine blomstre?

Det kan være flere grunner til manglende blomstring. Dersom det bare kommer blader og ingen knopper så er det trolig fordi løkene står for tett. De formerer seg med sideløk, og da kan det bli for mange løk for tett. Løsningen er enkel: grav opp hele tua, og plant så en og en løk igjen. Gjøres best når løkene har visnet endel tilbake, men før bladene forsvinner og du glemmer det ;)

Dersom du derimot får knopper, men disse tørker ut og aldri blomstrer, så kan det være løkene får for lite vann. Du kan naturligvis vanne, men på sikt er nok det lureste å finne et bed hvor det regner mer og eventuelt ikke blir like varmt. Mao er det sjeldent lurt å ha pinseliljer inntil sydvent vegg under takutstikk..

Igjen, sikkert en påskelilje altså ;)

Rådyrene liker ikke pinselilje!

Pinseliljer, påskeliljer og andre narcisser er en av de få blomstene som stort sett får stå i fred for rådyrenes beiting. Du finner flere blomster som rådyra ikke spiser her

Løkblomster rådyrene ikke spiser!

Innover slottsparken er det store tepper av gammeldagse hvite pinseliljer
Innover slottsparken er det store tepper av gammeldagse pinseliljer

Denne bloggposten Pinselilje, undervurdert løkblomst! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Georginegalskapen lenge leve!

$
0
0

Forrige uke var jeg en tur hjem til foreldrene mine og da måtte jeg jo ut i drivhuset til mor og se på georginene. Faste lesere husker vel at mor hvert år gleder naboene med et 30 meter langt georginebed langs veien, og nå er altså forberedelsene til dette i gang.

Pst: Om du blir inspirert til å handle så ligger det en rabattkode i bunn av posten!

langt rendyrket georginebed

Mor pleier å fordrive sine georginer. Fordriving gjør at georginene kommer raskere i blomst, og så gir fordrivningen plantene beskyttelse mot glupske snegler. Georginene (og de fleste andre planter) er ekstra ømtålige for snegleangrep når de har sine første spirer oppe. Det er da de smaker best, og det er da det er mest katastrofalt med beiting fordi sneglen biter av hele skuddet. Når hun fordriver er det lettere å ha kontroll med sneglene!

Skudd av dahlia som er fordrevet

Selve pottingen av røttene er ikke komplisert, det er egentlig bare å halvfylle en potte med jord, legge i knollen, og fylle opp jord rundt. Når du fordriver er det nok med en cm jord over øverste del av knollen, når du så planter ut i hagen kan du med fordel plante dypere.

Men, selv om det er enkelt å potte de, så er det stor jobb for det er noen hundre knoller.. Hun pleier forresten å starte noe tidligere enn det ble gjort i år, men det er fortsatt godt innafor å plante georgineknoller, de rekker fint å få fin blomstring fortsatt. Her i Oslo kan vi plante knollene rett ut nå, og det vil jeg tro gjelder store deler av lavtliggende Norge. Jeg pleide å plante mine georginer rett ut, rundomkring nå, når jeg hadde stor hage.

Om du ønsker mer informasjon om hvordan plante georginer så har jeg en grundig guide til det her.

Georgineknoller / dahliaknoller

Nakne knoller som venter på å plantes. Mor har tung leirjord, så hun vasker knollene rene for jord, tørker de litt, og setter de i kasser i kjelleren. Du kan lese mer om å vinteroppbevare georgineknollene her. 

De geniale merkelappene! Robuste saker som brukes i mange år. Far skjærer de ut av noe plast som sikkert egentlig var søppel, og så borrer skikkelig hull i. Gjennom hullet fører mor sprengtråd (som ble sanket sammen engang noen i nabolaget sprengte for ørten år siden), og så festes merkelappen i rota om vinteren, stikkes i pottene når den fordrives, og når planta er stor nok fester mor merkelappen på planten. Dermed holder hun orden gjennom hele sesongen, kan kontrolere at merkelappen er rett, og det er overkommelig for andre å hjelpe til uten å lage rot i systemet.

potter med georginer til fordriving i drivhus

Pst, legg også merke til at alle pottene står på avispapir. Skikkelig tykt lag (de sparer aviser gjennom vinteren). Dette holder både ugress og snegler ute (de som har overvintret under iallfall). Når georginene er klare til utplantning så tar min bror over drivhuset. Han har gresskar der, som han fordriver i sitt eget drivhus og så planter rett i jorda (det er meget god jord under). Da skjærer han bare rett og slett ut i avislaget og planter, og dermed slipper også han ugress, og jordsprut. Flerbruk!

Og nå er det bare å smøre oss med tolmodighet! I juli begynner de å blomstre, og jeg lover å dele bilder med dere også i år, både fra bedene og de mange bukettene jeg lager :)

REKLAME:
Jeg har jo hatt et samarbeide med Hageglede denne våren. Nå er den avtalen egentlig avsluttet, men jeg spurte Hageglede om ikke jeg kunne få gi eventuelle georgine-etternølere et tilbud, og det fikk jeg! Om du bruker rabattkoden MOSE så får du 30% på disse varene. (husk å legge til rabattkoden i handlekurven)

Det er spesielt georginene jeg synes du skal legge merke til, de er det enkelt å lykkes med, og her er noen av mine favoritter blant de:

Utvalgte dahlia fra hageglede

Denne bloggposten Georginegalskapen lenge leve! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

De fornuftige tulipanene som går og legger seg om kvelden..

$
0
0

Om jeg sier tulipan så tenker du mest sannsynlig på de store flotte tulipanene som har blitt de vanlige. De er kultivert frem over mange hundre år til en slags superversjon av seg selv.

Botaniske tulipaner er «opprinnelige» tulipaner, slik tulipaner er i naturen, uten menneskers innblanding. De botaniske er lavere, mindre og i det store og hele mer beskjedne en sine fancy slektninger.

Little Beauty er en tulipan med små rosa blomster

De kultiverte er fantastiske. Men, det er noen gode egenskaper som har gått tapt i kultiveringen, hvorav det viktigste er at de botaniske tulipanene kommer igjen like fine år etter år, og noen ganger formerer seg selv, mens de kultiverte stort sett bare blomstrer skikkelig det første året etter planting.

Fornuftige småpiker som legger seg om kvelden.. :)

Og så er det en egenskap som noen nok synes er dum, men som jeg elsker: De botaniske tulipanene går og legger seg om kvelden! Når det blir dårlig vær eller lite sol, da lukker de botaniske tulipanene seg. Fornuftig det, for så beskytter de seg mot været og passer på pollenet sitt. Jeg elsker det fordi jeg elsker at hage er i forandring. Jeg liker at blomster kommer og går, og at de snur ansiktet til solen og gjør annet for å vise at de lever, ikke bare er en statisk og sterilisert plastblomst.

nærbilde av tulipan
Og som dyrker solen med fynd og klem :)

Jeg er virkelig glad i de botaniske, men i år var ikke helt våren for de. Det ble så varmt at all løk kom samtidig, og varte kort, menmen, jeg veit jo de dukker opp igjen til neste år også :D

Hva synes DU om botaniske tulipaner? Jeg har jo skrevet entusiastisk om de i mange år nå og veit jeg har inspirert noen til å kjøpe, lurer jo fælt på om dere ble fornøyd… Del gjerne erfaringer, gode og dårlige, i kommentarfeltet! 

Du kan lese mer om botaniske tulipaner her!

Disse tulipanene kommer igjen år etter år:

Denne bloggposten De fornuftige tulipanene som går og legger seg om kvelden.. ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Kjempesteppelys, superhøy og superflott løkblomst

$
0
0

I dag oppdaget jeg en (for meg) ny løkblomst! Superhøye og superflotte sto de utenfor slottsparken mot Nationalteateret og virkelig lyste opp i det ellers ganske nyplantede bedet.

Vidunderene heter (så langt jeg kan forstå) kjempesteppelys, Eremurus robustus. Dansk navn er kleopatras nål og det brukes også i Norge.

Kjempesteppelys forran berberis

Jeg har null erfaring med Kjempesteppelys selv, men Hageselskapets udmerkede bok «Løker og knoller» sier at den er herdig til H5, blir opp til to meter høy, og blomster med lys rosa blomster i juni-juli.

Kjempesteppelys er plantet sammen med noen lave store prydløk (allium). Og så er det teppe av sommerblomster forran

Kjempesteppelys ønsker å stå i full sol, og både boken og internett påpeker at den absolutt ikke liker å stå våt. Spesielt viktig at den ikke er våt om vinteren, men jeg ser en par dyrkere påpeker på nett at den ikke takler så godt å være våt på våren heller. Samtidig liker den visst ikke å tørke helt ut heller, og den vil ha raust med næring i vekstsesongen…

Så neppe den enkleste av løkblomstene, men gosj så flott den er når man får det til!

Kjempesteppelys

Dette er helt tydelig en humlefavoritt, det summet rikelig med både humler og bier rundt de. Og det kan vi jo like!

Men mest av alt liker jeg at kjempesteppelys skaper høyde i bedet :D

Om du ble inspirert nå så kan det hende du finner den tilsalgs ferdig drevet i et hagesenter, eller du venter til høsten og kjøper den som løk.

Når jeg så disse så ante jeg ikke hva det var, men jeg la ut bilde med spørsmål på Instagram, og fikk hjelp av lesere. Tusen takk til @ingro_7 @blomsterogstaal @knoevla og @enlitenhage for identifisering. Helt gull!

Har du erfaring med kjempesteppelys / kleopatras nål så håper jeg du vil dele den med oss!

Denne bloggposten Kjempesteppelys, superhøy og superflott løkblomst ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


Eros, skjønn lav rosa-lilla allium

$
0
0

Prydløken Allium ‘Eros’ er et helt nytt bekjentskap, og den ga absolutt mersmak!

Dette er en av mange løkblomster jeg har prøvd i krukker i vinter. Det har vært litt variabelt hva som greide seg gjennom min vannskjødsel og en krevende vinter (kommer oppsumering når vi nærmer oss løksalget i august), men både etter min lille erfaring og internetts beskrivelser så fremstår Eros som en som takler motgang godt, og det påpekes sågar at den gjerne øker i antall om den trives.

‘Eros’ er relativt lav (hos meg 25 cm men pakken sier den kan bli 35 cm høy). Den har rosa-lilla blomster, skjønne små stjerner som står i en halvkule på lange slanke stilker.

Allium Eros har et relativt lite blomsterhode, med stjerneformede rosa-lilla blomster
Liten og søt allium!

Det kan være greit å påpeke at denne prydløken som alle prydløker får stygt bladverk. Det begynner å visne ned allerede mens den blomstrer. Så det er ikke planten for perfeksjonister. Men jeg setter stor pris på den som en beskjeden liten sak, og tenker den vil passe ekstra godt som underplanting i et skogbryn ol, gjerne sammen med enda lavere stauder.

Det finnes mange flotte alliumer, min favoritt er en høy hvit som heter ‘Mount Everest’, les om den her!

Prydløk, Allium ‘Mount Everest’

Denne bloggposten Eros, skjønn lav rosa-lilla allium ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Frøstjerna ‘Elin’, to meter høy blomstrende sky!

$
0
0

Noen planter får en ekstra plass i hjertet uten at jeg helt kan begrunne det. Elin er en slik :)

Elins fulle navn er Thalictrum ‘Elin’. Hun er en frøstjerne-hybrid, krysset frem fra Thalictrum rochebrunianum og Thalictrum flavum glaucum. Sjarmerende nok er Elin døpt opp etter moren til gartneren som krysset den frem, en svenske med navn Rune Bengtsson.

Kjappe fakta om ‘Elin’ Frøstjerne:

  • Pent bladverk som danner en relativt lav tue. Bladene er flikete og ligner på akeleie, og har en relativt mørk og litt blålig farge
  • Blomstenene står på lange stive stilker og kan bli opp til to og en halv meter høy. Blomsterknoppene er lilla, og springer ut i lyse gulhvite bustetroll-blomster
  • Blomstrer juli-august
  • Herdighet: Dette er en hybrid og jeg har ikke funnet god kilde på herdighet, men, tipper H5 eller mer.
  • Hun foretrekker næringsrik og fuktig (men drenert) jord
  • Kan vokse i både sol og halvskygge
Bladene, større enn på akeleiefrøstjerne (iallefall større enn på akeleiefrøstjerner jeg har hatt)

Hvorfor jeg elsker Elin:

Ja, det er det da… Ser du isolert på de ulike egenskapene så er kanskje ikke Elin så spesiell. Hun har ikke de vakreste blomstene av frøstjernene. De er flotte, men ikke fantastiske. Hun har pent bladverk, men ikke penere enn mange andre frøstjerner. Hun har mørke stilker, men det har også mange andre.

Nei, jeg tror at det som gjør at Elin tok plass i hjerterota er høyden. Hun rager over hodet mitt, også når hun sto i bed! Og så teller det jo at hun er veldig gjennomført, med mørke blader og mørk stilk og mørke knopper og de kule duskene.

Og så er jeg veldig sjarmert av at småfuglene elsket henne. Stakkars damen… På Nordstrand sto hun midt i utsikten, og det synes småfuglene var riktig praktisk. Elin bøyde seg litt, men fant seg i galskapen.. Noen år fikk hun jo støtte, men slettes ikke alle, og det gikk bra uansett. Nå hører det jo med til historien at jeg ikke gjødsler med nitrogenrik gjødsel, nitrogen er bra for mye, men blir det mye av det kan det bla gi svakere blomsterstilker.

Oppbinding. Jeg stikker ned en tynn pinne eller stålstag langs med stammen og binder inntill, bare sånn for sikkerhetsskyld

Jeg har hatt Elin i minst seks år, og det var helt selvfølgelig at hun skulle bli med på flyttelasset fra gamlehagen. Egentlig ikke en plante jeg ville anbefale andre å prioritere i en krukkehage, for det er ingen overveldende blomstring og hun liker ikke å tørke, men hun er helt riktig for meg, og nå er jeg spent på om småfuglene på Frogner faller for henne også :)

Pst: Har du sett helgens bloggpost fra balkongen? Elin er med midt i den store krukkegruppen :)

Sommerfine balkongen :)

Denne bloggposten Frøstjerna ‘Elin’, to meter høy blomstrende sky! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Martagonlilje – en romantisk bestemorshageblomst!

$
0
0

Martagonliljer er vakre, unike og en av mine favoritter. De kler spesielt godt en gammeldags romantisk hage, hvor de kan tyte opp fra bed med sine høye frie spir.

Barndomshagen min har mye martagonliljer. Noen i bedene, men der den virkelig trives er inni en stor syrinbeplantning. Der sår den seg selv og har laget en hemmelig liten blomsterskog. Du ser den nesten ikke utenfra, men når du så stikker hodet inn er det reneste alveland.

Kjappe fakta om martagonlilje:

  • Løkplante, kan så seg selv men det tar mange år før den er blomstringsklar
  • Superherdig! Takler H7, så denne går i praktisk talt alle norske hager
  • Kan stå i både sol og skygge, liker næringsrik og hummusrik jord.
  • Kan bli opp til 150 cm høy, om den er gammel og trives
  • Blomstrer midt sommer
  • Gammel kulturplante, har lang historie i norske hager
SumSum! humla liker også martagonliljer :)

Litt om navnet:

Martagonliljer sitt botaniske navn er Lilium martagon. Martagon er det tyrkiske navnet på turban, og blomsten fikk dette navnet på 1600 tallet. Skjønner jo godt det, blomstene kan godt se litt turbanaktige ut. På norsk ble altså dette til martagonlilje, men det finnes et annet norsk navn også: krølllilje (krøll-lilje). Også høyst forståelig navnsetting, kronbladene krøller seg jo virkelig bakover.

Ulike farger og navnsorter:

Det vanlige er martagonliljer i nyanser av rosa-lilla. Den er også relativt vanlig i hvit. Og for plantesamlere finnes det også masse spennende navnsorter av martagonliljer. Så du kan få de i orange og gul og ulike tegninger, mm. Jeg må si at jeg ikke er så fascinert av navnsortene, her er orginalen best, i mine øyne, men vi trenger da ikke alle å like det samme :)

Som du ser kan martagonliljer både formere og forville seg. Da bør de nok stå en plass hvor de får stå i fred, for det tar svært lang tid fra frø til plante. Dessverre er min erfaring at martagonliljer er vanskelige å flytte, så om du sår de for å ha i hagen bør de nok sås enten direkte der de skal gro, eller i potter.

Men kanskje du har andre erfaringer? Eller noe annet du ønsker å fortelle oss om martagonliljene i hagen din? Bruk kommentarfeltet her eller på Facebook, alltid gøy å høre fra dere, og jeg veit mange har martagonliljer i hagen, eller husker den fra besteforeldres hage :)

Denne bloggposten Martagonlilje – en romantisk bestemorshageblomst! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Årets første georginer :)

$
0
0

Så er georginesesongen i gang!
Så deilig å se de første blomstene på georginene (dahlia), og alle humlene som flokket seg om enkelte av de :)

Dere som har fulgt meg i mange år veit jo at min mor hvert år legger mye arbeid i et 30 meter langt georginebed. Det ligger på østsiden av en av bygningene på gården, og har gode forhold for georginer da det er godt drenert, lunt og relativt bra med sol. (Georginer trenger godt med sol og varme skal de blomstre mye).

Foreløpig kun noen få blomster, men mye knopper, så om en par uker er det nok fullt flor. Og når de først er i gang holder plantene det gående helt til frost så fremt de blir vannet og visne blomster fjernes.

I år må det jo bli en knakende flott georginesesong, jeg gleder meg!

Har du lyst til å se hvor fint dette bedet kan bli? Klikk her :)

Mors 30 meter lange georginebed!

Denne bloggposten Årets første georginer :) ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Lavendel – slik steller du den for maks blomstring

$
0
0

Lavendel er en sommerdrøm for mange, en drøm som er fullt oppnåelig også i Norge! Ekte (vanlig) lavendel er flerårig og kan overvintre i store deler av Norge, spesielt med litt omtanke, og resten kan kose seg med den som en sommerblomst :)

Innledende fakta om lavendel:

  • Dufter, er spiselig og er elsket av humler og sommerfugler
  • Elsker sol, varme, og superdrenert jord
  • Kan være herdig til og med H4 om du har gode forhold og god plante
  • Kan blomstre to ganger pr sesong, om du beskjærer!
  • Vitenskaplig navn: Lavandula angustifolia. Må ikke forveksles med sommerfugllavendel/fransk lavendel som ikke tåler frost.

Hvor plante lavendel:

Har du ett sted i hagen hvor ikke noe vil gro fordi det er for tørt? Om plassen ligger i full sol så har du da et perfekt lavendelbosted. Ja, du leste rett, lavendel blir flottest der andre planter synes det er kjipt..! Lavendel forlanger skikkelig godt drenert jord, så sandjord er favoritten. Leirjord er hat. Den foretrekker full sol, men litt skygge går greit om det er tørt nok, men da blomstrer den naturligvis mindre. Og den takler litt saltholdig kystluft.

Mange setter lavendel i staudebedet mellom roser, klematis og andre planter som liker god jord med mye vann og næring. Da blir det gjerne litt furting fra lavendelen fordi den er for våt, eller fra rosene fordi det er for tørt.. Det kan gå greit om du har veldig lett sandjord, men om lavendelen din sturer så er det gjerne fordi den ikke er tørr nok.

Dersom lavendel står i godt drenert jord og får snødekke så kan lavendel være herdig til og med H4. )**) Men, jeg veit av erfaring at dette også avhenger av den konkrete planten. Den planten du kjøper på hagesenteret som har vokst opp i syden er rett og slett ikke like tøff som en som har levd en generasjon i en norsk hage. Så er du usikker på om hagen din har snillt nok klima så bør du la lavendelen i butikken stå, og heller ta stikling eller frø fra en plante i nabolaget.

**Oppdatert: En par lesere forteller at de har lavendel som overvintrer i H5, H6 og H7! Det er altså mulig, om du har virkelig god drenering og snødekke, og tøft arvemateriale.

Lavendel i krukke?

Lavendel kan godt stå i krukke, der får den det fint og tørt (om man greier å la være å vanne alle krukkene like mye. hehe. #lavendelerikkeformeg..) Husk å bruke en godt drenert jord, for å si det slik så skal du heller blande jord i sanda, enn sand i jorda.

Men, vinterlivet i krukke er tøffere enn i bakken. Sett krukken under tak, eller kald utebod, så vil du bedre overvintringssjangsene betydelig. Ikke sett den inn i kjelleren med mindre den er genuint kald for lavendelen trenger hvile på vinteren.

Hvit lavendel i krukke. Med den entusiastiske rosen ‘Lykkefund’ i bakgrunnen

Hvordan stelle lavendel:

90% av jobben er gjort om du sørger for at lavendelen står i godt drenert jord i solen. Litt vann må den få, men ikke overdriv. Gjødsel trengs i svært liten grad. Men, den bør beskjæres.

Hvordan beskjære lavendel:

Mange anser lavendel for å være en staude, men det er egentlig en lav busk og den bør beskjæres minst en gang i året. Det er flere skoler for hvordan beskjære lavendel. Hva som passer vil avhenge litt av personlige preferanser, og litt av hvor varmt det er hos deg.

Lavendel skyter både fra «brun» og fersk ved, så du kan faktisk beskjære lavendel veldig hardt. Men, om du klipper nedenfor siste ferske skudd så er det ikke sikkert den skyter like ivrig, og den kommer senere. Så, nå er det opp til deg, du kan ta deg god tid og beskjære forsiktig en og en gren ned til like over der du ser ferske skudd. Eller du kan gjøre som min venn Maria og ta frem hekkesaksa. Er du nøye har du mer kontroll, bruker du hekkesaksa så går det superfort og ting blir gjort ;)

Hovedbeskjæringen gjøres like etter at avblomstring, og så er det lurt å stusse den på våren for å fjerne tilbakefryste (døde) grener. Du kan under gode forhold få to blomstringer på lavendelen om du beskjærer like etter blomstring. Bor du i den delen av Norge med hetesjokk denne sommeren så er jo det perfekt vær for lavendelen, så ut og klipp den lett så snart den har blomstret av, så kommer den kanskje igjen!

Bilder fra Maria. Jeg satt på chat med Maria og ba om tips til lavendelposten. Maria ble inspirert, og plutselig borte en par minutter, det var tiden det tok å finne hekkesaksa, beskjære og rydde sammen…

Stiklinger, lag flere planter av planten din!

Jupp. Lavendel er veldig enkel å stikke, dvs lage nye planter av avklippet. Igjen, her kan du gjøre det nøye og dra av ett skudd fra stammen slik at den får «hel» og lage stikling av den. Eller bare stappe avklippet ditt ned i jord og få ting gjort.

Jeg liker ting som blir gjort uten for mye dill ;) Ja, du lykkes med flere av stiklingene om du diller, men vanligvis har du så mye avklipp at det ikke egentlig er noe tema å ikke få nok planter..

Slik stikler du lavendel:

Fyll en potte med sandholdig jord, fjern blader fra den 2-5 cm nederste delen av grenen, stikk den nakne delen av grenen ned i jorden langs med pottekanten, og klipp av grenen fem cm over jordkanten.

Det er enklest å lykkes med god roting på stiklingen før vinteren når du tar den på våren, men det går nå også. Sett stiklingen i skyggen til de har rotet seg godt (vokser friskt).

Selvsådd liten lavendelplante!

Så lavendel:

Dersom du har lavendel så vil du trolig finne små lavendelplanter rundt den om du ikke luker for entusiastisk, den selvsår seg nemlig flittig. Disse kan du grave opp og flytte til nye bed.

Du kan også så den selv, enten med frø du sanker eller frø du kjøper (helt vanlig i salg). Det vanlige er å så den på vinteren. Vent isåfall til det er frost ute, så i potter, la pottene stå inne i en par dager, sett pottene ut, så spirer frøene til våren. Lavendelen blomstrer året etter den er sådd.

Humlefavoritt!

Lavendel er raus med pollen og nektar, og populær både bland sommerfugler og humler. Om du vil lese om flere gode humlevennlige planter så har jeg samlet mange her. 

Denne bloggposten Lavendel – slik steller du den for maks blomstring ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Solsikke, en hageskatt med store muligheter!

$
0
0

Har du sett hvor variert og spennende solsikker, Helianthus annuus, kan være? De har fått rykte på seg som en glad blomst for barn, noe de jo er, men de kan jo være så mye mye mer!

Vakker, variert, nyttig for dyrelivet. Så solsikker neste år!

‘Key Lime Pie’

Beste tips for dyrking av solsikke:

  1. Så direkte ut på våren. Selv Nord-Norge er dette best med mindre du har planterom med ekstralys
  2. Du kan kjøpe frø, bruke frø som selges som fuglemat, og sanke frø fra solsikker i hagen.
  3. Trives i full sol. Jo mer sol på voksested jo bedre!
  4. Som de aller fleste blomster så blir de flottest om de får jevn tilgang på vann og næring, men solsikke takler faktisk tørr jord bedre enn mange tror. Viktigste er å vanne når frøene spirer og planten er ung, og så igjen ukene før og under blomstring.
  5. Høye solsikker trenger vanligvis å støttes opp, eventuelt at de plantes sammen med andre blomster de kan lene seg litt på.
  6. Bør plantes på vestsiden av oppholdsareal da de fullvoksne blomsterhodene vender seg mot øst!
Trolig ‘Music box’

Obs: Solsikker inneholder plantegift..!

Noen planter går til krig mot naboene for å beskytte eget territorie. Dette gjør de ved at planten utskiller stoffer som hemmer veksten til andre planter. Dette kalles allelopati, og det er ufarlig for oss mennesker og uproblematisk i et bed med mye variasjon, men verdt å vite om du dyrker veldig mye solsikker, eller mater fugler…

‘Floristan’

Giften utskilles i jorda, men alle deler av planten har giften og vil kunne avgi den. Det vil si den kommer både fra røtter, døde blader, og frøhusene. Mest merkbart er det at gresset kan dø under fuglematere om du har nok frøhus liggende over tid. Jeg har selv vært forundret over at så lite ville gro under hovedmatplassen til fuglene, det var først når jeg i dag gjorde resach for denne posten at jeg oppdaget at det er lave doser med gift i frøhusene på solsikken, og når disse blir liggende på bakken over tid så vil det gjøre at spesielt gress dør ut.

Dette betyr forresten at du også bør være litt forsiktig med hvordan du kvitter deg med solsikkefrøhusene som kan dynge seg opp gjennom vinteren. Det er uproblematisk å tilføre til kaldkompost, innen den er ferdig kompostert er giften brutt ned. Du kan også spa det direkte ned i jord, men da bør det spres utover slik at påvirkningen blir lav.

 

Solsikker er nyttige for humler, sommerfugler og fugler!

Solsikker er aldeles strålende matfat for humler, bier og sommerfugler. De har store nektar og pollenrike blomsterhoder og er helt klart ett førstevalg for humler som kan vralte rundt på de i flokk, i evigheter.

Blåmeis spiser av solsikke den sådde vinteren før :)

Når blomstringen er omme dannes det frø som fuglene gjerne kommer og spiser av gjennom høsten og vinteren. Du kan la blomsterhodene stå slik at fuglene kan forsyne seg selv, eller klippe av hodene og oppbevare de tørt frem til du ønsker å tilby frøene, enten på hodet eller skrapet av. Om du går for å ta inn hodene så er det best om frøhodene er på planten frem til frøene er godt modne, da blir det mest mat i frøene.

Floristan sammen med georginer og lodnesolhatt. Forran Slottsparken i Oslo

Ulike navnsorter, ulike farger og høyder!

Solsikke er ikke bare solsikke! Du kan få sorter som blir ekstra høye, eller ekstra lave. Med ett blomsterhode, eller mange. Med store eller små blomsterhoder. Noen er ensfargede, noen er flerfargede. Og fargene går fra den lyseste krem til den sterkeste gule nyansen, til orange og burgunder.

Ett stort hagesenter vil ha et kurrant utvalg av solsikkefrø, men det virkelig store utvalget finner du på nett. Frø er genialt å handle på nett! Men først på nyåret. Mer om gode frøbutikker da :)

Trolig ‘Ring of Fire’

Har du solsikker i hagen? Veldig hyggelig om du vil dele erfaringer og bilder i kommentarfelt her eller på Facebook, eller på Instagram med taggen #moseplassen :) 

Solsikker sådd av fuglene :)

Denne bloggposten Solsikke, en hageskatt med store muligheter! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Min brors 300 meter lange solsikkebed!

$
0
0

Min herlige bror Jens-Helge bestemte seg for å spre litt glede i våres og fikk sådd en bord solsikker langs to jorder. 110 meter langs en gangvei og opp mot en av innkjørslene til gården hvor foreldrene våre bor, og resten ved sin egen innkjøring og opp rundt egen hage.

Nå står solsikkene der og stråååler, og gleder både familien, en masse naboer og enda flere humler. Det er virkelig et syn, og jeg er så glad for at han gjorde dette for oss :)

Min bror er jo bonde, og galskapen er gjort med såmaskin. Moderne såmaskiner er ganske avanserte, så min bror stilte såmaskinen på halv bredde og til å så store frø. Så fylte de i solsikkefrø og raust med kunstgjødsel. Han var litt usikker på hvor mye frø som gikk med, men mener det var 10, maks 20 liter.

Det ble sådd 18.mai, og ikke stelt på noe vis siden. Det har jo praktisk talt ikke regnet så jeg har vært veldig spent på hvordan dette skulle gå, men som dere ser så gikk det fint. Hjelper jo på at det er skikkelig leirjord, men ja, solsikker takler mer enn du skulle tru!

Solsikkefrøene var helt vanlige fuglematfrø. Og siden Jens-Helge og hans kone Gillian er flittige fugleforere så hadde de lett tilgang på frø å så, og lett avsettning på frøene som ble til overs.

Prosjektet har med andre ord lave materialkostnader, og om du har en såmaskin som kan stilles så tar det heller ikke lang tid. Jeg tror ikke Jens-Helge er første bonden som sår solsikker for å glede slik, men håper jo at å se dette kan inspirere flere.

Opppkjørselen til min bror, like ved parkeringsplassen

Nå står solsikkene der og strutter i solen, og jeg har allerede fått inn meldinger fra venner og blogglesere som bor i Fet og har gledet seg over bedet. Om du er i nærheten så kan du se det ved å kjøre til Hovinhøgda skole. Utenfor skoletid som vi er nå så tenker jeg det er uproblematisk å parkere på parkeringsplassen til skolen. Da er det en flik av bedet å nyte like ved parkeringsplassen, og om dere så spaserer bort til brua som går over riksveien så kan dere se den andre halvdelen av bedet.

Pst, Claas = best! Vi hadde Claas tresker når jeg vokste opp, og av en eller annen grunn har det festet seg at det er slik en tresker skal se ut, blir rett og slett glad når jeg kjører forbi de :D

Jeg var der ute på søndagen, og da var det tresking på gang så åkeren er nå skjært. Men det ble tresket med presisjon så solsikkene er ikke genert av det, og jeg regner med at blomstringen pågår en par uker til.

Jeg har vokst opp midt i et utrolig vakkert kulturlandskap som jeg setter så stor pris på. De myke duvende kornåkrene gir meg en ro, en base. De er bare rett og slett utrolig befriende å se, og en kanting med solsikker løftet hele opplevelsen enda ett hakk. Takk for gleden kjære bror!

Pst: Går du forbi solsikkene så vil jeg gjerne se bilder! Del de med meg på facebookposten, eller på Instagram. Det er så koselig å ta del i deres gleder, og ikke minst er det morsomt å følge bedet ettersom blomstene springer ut :)

Og ja, har noen bønder nær deg gjort noe lignende så vil jeg gjerne se det også!

 

Les mer om solsikker her! Der kan du se både hvor mye variasjon solsikker byr på, og lære om hvordan dyrke de :)

Solsikke, en hageskatt med store muligheter!

Denne bloggposten Min brors 300 meter lange solsikkebed! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.


10 stauder for humler og sommerfugler, i ett bed!

$
0
0

Jeg var i dag på NRK i ettermiddag og gjorde et opptak for en liten sak som kommer på Reiseradioens fredagsspesial (skru på radioen i morgen kveld etter kl syv). Og på vei hjem kjørte jeg forbi dette flotte bedet, som lå i mellom to av de gamle lamellblokkene på Marienlyst.

Alle disse plantene er stauder, hvilket betyr at de kommer igjen år etter år. Og veldig mange av de er favoritter for humler og sommerfugler, så perfekt anledning til å vise dere hvor vakker hagen kan bli av å plante humleplanter. I tillegg synes jeg det var veldig inspirerende å kunne vise frem  hvordan man kan ha et staudebed midt i fellesareal til borettslag :)

Alle plantene jeg presenterer er gode planter for pollinatorene!

Purpursolhatt

Purpursolhatt (echinacea), er i mine øyne en av sensommerens flotteste stauder. Det var to varianter av den i bedet, en i den vanlige rosa, og en hvit. Den hvite tippper jeg er ‘White Swan’, den rosa kan være ‘Magnus’. Disse to navnsortene er av de tøffeste av purpursolhattene, de andre går lettere ut.

Herdig til H5. Du kan lese mer om purpursolhatt her 

Bakkeryllik

Ryllik vokser vill i Norge, men det er også kultivert frem flotte hagevarianter av denne trassige markblomsten. Denne sto i mange ulike nyanser av rosa, og var akkurat like vakker som bildet viser den.

Bakkeryllik er herdig til H7!

Kaukasusskabiosa

Kaukasusscabiosa har noen virkelig nydelige blomster på lange stilker som danser i vinden. Disse måtte støttes mye opp og var et mareritt å fotografere fordi det faktisk blåste, men alt er tilgitt når de er så vakre :D

Kaukasusskabiosa er herdig til H5

Solhatt

Dette er ekte solhatt (rudbeckia), trolig praktsolhatt Rudbeckia fulgida. Jeg er litt irritert på solhattens vegne over at medisinerbransjen har tullet det til og kaller purpursolhatt for solhatt, menmen, eneste jeg kan gjøre er å alltid dobbeltsjekke hvilken plante folk mener når du spør etter den.

Nuvell. Purpursolhatt er gul og kul, og blomstrer lenge. Og har bekksvart pollenknopp. Og er herdig til H5.

Lavendel

Dette er vel stauden flest av dere kjenner til. Men visste du at lavendel er mye tøffere enn folk flest tror? Jeg har hørt fra lesere som dyrker den i H7!! Men da må den ha optimale forhold. Noe som egentlig betyr å gi den hagens kjipeste plass..

Se egen bloggpost om hvordan lykkes med lavendel her!

Høstblomstrende sedum (oktoberbergknapp mf)

Dette er vel den av staudene her som blomstrer lengst! Står gjerne helt til snøen kommer, og er fin også en god stund etter. Saftfulle stilker som er enkle å lage stiklinger av, og store skjermer med blomster som humlene og sommerfuglene virkelig flokker seg på.

Det finnes flere arter og hybrider av disse høstblomstrende sedumene, og herdighet varierer med det. Men Oktoberbergknapp står med H4, og hybriden ‘Herbstfrude’ med H6. Jeg veit ikke nøyaktig hvilken sedum som er på bildet.

Kattemynte

Kattemynte har nydelige lyselilla blomster og kan på avstand ligne på lavendel. Det som skiller kattemynte mest fra alle andre stauder er at den har en aroma i seg som enkelte katter blir ruset på. Kattemynten blomstrer tidligere enn det meste annet jeg viser i dag, og var nesten avblomstret.

Kattemynte har sin egen bloggpost her

Høstfloks

Høstfloks er en av mine favorittstauder. Det er vel mest en sånn barndomsminnegreie tror jeg, men jeg elsker den, og den har så mange muligheter innen farge. I dette bedet sto det en som var helt hylende rødrosa, bildet juger faktisk ikke! Litt voldsomt, men veldig friskt.

Høstfloks er herdig til H6-H7, les mer om høstfloksen her. 

I tillegg var det en stor mengde med avblomstret steppesalvie (blå) og en lav storknebb. Begge er greie stauder. Steppesalvien er herdig til H6, storknebbene varierer på art, men dette kan ha vært rosestorknebb som er lav og flott og herdig helt til H7!

Håper du ble inspirert til å lage hagen din enda mer humlevennlig :)
Vil du ha enda flere tips på hvilken blomster som er nyttige for humla så finner du det her.

Denne bloggposten 10 stauder for humler og sommerfugler, i ett bed! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Syv vakre stauder som blomstrer nå:

$
0
0

Naturligvis kan hager kan være akkurat like fine på høst som på vår! Det handler bare om å velge planter som faktisk byr på seg selv nå :)

Dessverre går mange i fella med at de kun handler planter på våren, og kun det som har blomst. Da blir det jo kjedelig i august, september og oktober… Nå har sommeren vært så panikkvarm at det strengt tatt er høstsesong på staudene, så her er syv stauder som blomstrer i Marias hage akkurat nå og jeg håper de kan inspirere deg for fremtidige høsthager:

  1. Blomstervandrer
  2. Høstfloks
  3. Gul knapp
  4. Hjortetrøst
  5. Purpursolhatt
  6. Høstanemone
  7. Oktoberbergknapp

Blomstervandrer (jødeblom)

Første blomst ut er en jeg kjenner lite til. Botanisk navn er Tradescantia, jeg kjenner ikke art/hybrid på akkurat denne. Norsk navn oppbis både som blomstrervandrer, jødeblom og vandrende jøde.

  • Herdig: H5
  • Høyde: 40-60 cm
  • Sted: Sol-halvskygge
  • Blomsterfarger: Blå, lilla, rosa, hvit

Skal være grei å ha med å gjøre, men vil ikke tørke skikkelig ut og vil ikke stå konstant våt.

Høstfloks

Høstfloks, Phlox paniculata, er jo en vanlig staude, men har du sett hvor mange ulike varianter i farge som finnes? Den på bildet har variegert bladverk, hvilket vil si at bladene er tofarget, i grønn og gulgrønn. Navsorten er trolig ‘Norah Leigh’.

  • Herdig: H6-H7
  • Høyde 60-80 cm (i følge boka, har sett de høyere)
  • Sted: Sol-halvskygge
  • Blomsterfarger: Egentlig alt annet enn ren blå og ren gul.

Høstfloks kan du lese mer om her.

Scabiosa

Maria husker ikke hva denne heter utover at det er en scabiosa. Det finnes mange, og de har alle det til felles at de har slike runde hoder på lange stilker, gjerne 50-80 cm høye, og har skikkelig insektstekke. Så de er altså både vakre og nyttige :)

Blomsterfargene kan gå i hele fargespekteret litt ettersom hvilken art og hybrid og navnsort du ser på. Verdt å se etter!

Hjortetrøst

Dette er en gammel og litt undervurdert staude. Hjortetrøst, Eupatorium cannabinum, og brødrene storhjortetrøst og flekkhjortetrøst er superfine, villige og gode insektsmagneter. Jeg har blogget om alle tre her.

  • Herdig: H5-H7
  • Høyde: 70-130 cm
  • Sted: Sol-halvskygge
  • Blomsterfarge: Starter ut i en litt mørk rolig rosa, og blir så gradvis mer og mer gammelrosa.

Purpursolhatt

En tue med purpursolhatt, Echinacea purpurea, er alltid et syn. De gjør så mye ut av seg og er til å bli så glad av. De har også, i likhet med de fleste andre av staudene her, skikkelig insektstekke. De har dog en stor ulempe, de aller fleste av navnsortene er ikke flinke til å komme igjen år etter år. Dette er navnsorten ‘Magnus’ som er en av de som faktisk har lett for å trives.

  • Herdig H5
  • Høyde: 60-100 cm
  • Sted: Sol-halvskygge
  • Blomsterfarge: Alt, med unntak av blå og svart.

Høstanemone

Det er noe yndig over høstanemonene (høstsymre), Anemona x hybrida. De kommer med sarte rosa eller hvite blomster, vakre knopper og åpent ansikt og sjarmerer deg i senk. Men obs: De selges ofte ferdig i blomst nå på høsten, men det er visst omtrent aldri at de du kjøper nå på høsten overlever vinteren! Så kjøp de gjerne som hyggelig høstblomst nå, men vil du ha deg en flerårig høstanemone bør den skaffes på våren.

  • Herdig: H3-H5
  • Høyde 60-120
  • Hvor: Sol, halvskygge
  • Blomsterfarge: Hvit, rosa, rødrosa

 

Oktoberbergknapp

Oki. Kjent og kjær staude som mange kjenner som sedum. Men neida, botanikerene har (igjen) gått bananas og gitt den nytt botanisk navn: Hylotelephium spectabile. Uansett, navnsorten er ‘Matrona’, og veldig vakker er den med sine mørke blader og brunrøde blomster.

Denne oktoberbergknappen og de ulike arts og hybridbrødrene som blomster på høsten er strålende stauder for høsthagen. For de holder virkelig på helt til frosten, og kan stå pene en stund etterpå også. Gull!

  • Herdighet H4
  • Høyde 20-40 cm
  • Hvor: Sol
  • Blomsterfarge: Rød-rosa toner.

Obs, de ulike andre artene av tidligere-kjent-som-sedum kan være mye tøffere på herdighet, oktoberberknapp er i ei pingle i forhold

La du merke til alle insektene? Alle dagens stauder har en god nyttefaktor. Høstfloks er vel den med minst tekke på humlene, men sommerfuglene elsker den. Og alle de andre summer det godt rundt av både bier, humler, sommerfugler mm. Det er absolutt bra å ha blomster hele sesongen gjennom i hagen, det hjelper humlene og de andre insektene å feite seg opp før de enten legger seg til dvale, eller flyr sørover.

Les mer:

Denne bloggposten Syv vakre stauder som blomstrer nå: ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Storknebb ‘Rozanne’: Blå superstaude

$
0
0

Noen stauder er trassigere enn andre. Superstauder som blomstrer og blomstrer, og som slettes ikke dør av at hageeeieren fikk bedre ting å ta seg til enn å dille med de. ‘Rozanne’ er en slik, og i tillegg er den så herdig at den kan bo hos ALLE! :)

Fakta om storknebb ‘Rozanne’

  • Herdig: H8! (dvs tøffeste nivå)
  • Blomsterfarge: Klar blålilla
  • Høyde: 40 cm i følge boka, men planten kan ikke lese
  • Blomstringstid: Juni – september
  • Vokseplass: Takler alt av sol/skygge og jordsmonn. Men blir mer blomsterrik om den får sol enn i full skygge, og foretrekker god drenering.

Nb: Dette gjelder akkurat denne storknebben, andre storknebb har andre fakta.

Elsket av humlene mf

Alle storknebb har en ting til felles, de er strålende pollinatorplanter. Humlene og biene elsker de, noe det var lett å se når jeg fotograferte i dag :)

Hatet av snegler!

Og ja, så har jo faktisk storknebbene en ting til felles: Sneglene liker de ikke! Det skal ekstremt mye til før en snegle gidder å gnage på en storknebb, så her er staudene for alle som fortviler :)

Vokseformen:

Denne storknebben kan som så mange andre storknebber være litt slengete i veksten. ‘Rozanne’ er derfor ikke optimal som bunndekker alene, og den vil om den står trangt kunne vokse seg høyere enn sine tilmålte 40 cm. Dersom du synes din blir slengete og stygg så kan du klippe den ned, så skyter den fra bunn og kommer raskt i blomst igjen. Dette er forøvrig også et godt triks om den går lei av å blomstre, frem med saksa!

I bedet jeg har fotografert så står Rozanne sammen med en mørkbladet kløver som også er en staude. De fungerer veldig godt sammen da kløveren bidrar med bunndekkingen slik at de sammen holder jorden dekket, noe som er bra både for jorden og for å minimere lukebehov. Legg dessuten merke til hvor fint storknebben legger seg utover kanten.

Bedet ligger en par kvartal unna huset mitt og er anlagt av Tor Smaalands firma Små landskap. Det er verdt å merke seg rauseten i at hekken er satt litt inn på eiendommen med et flott bed ut mot veien. Takk for nabolagsgaven!

Denne bloggposten Storknebb ‘Rozanne’: Blå superstaude ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Mer solsikke-glede!

$
0
0

Husker du jeg skrev om min koko-bananas-brors 300 meter lange solsikkeblomsterbed? Når Jens-Helge gjør ting gjør han det jo skikkelig, ittno knussel..!

Nå synger solsikkene på siste verset for nå skal jordet sås til, men jeg fikk noen siste bilder på torsdag, og en favn med solsikker :D

Les bloggposten om broderens solsikkebed her, der forklarer jeg også hvordan han har sådd og stelt.

Eller du kan lese om solsikker generelt her. Det er virkelig en strålende blomst, og kan by på mer variasjon enn bare den store vanlige gule.

 

Pst: Ja, det har vært litt stille en uke nå på bloggen. Ikkeno å bekymre seg for, har bare måttet prioritere opp div annet. Men nå er jeg tilbake i bloggmodus igjen :)

Denne bloggposten Mer solsikke-glede! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

De mest populære løkblomstene!

$
0
0

Reklame Hageglede

Løkblomster er geniale greier. De kan stappes ganske usermonielt ned i bakken nå, og til våren popper de opp her og der og sprer hageglede som lite annet.

Jeg har de siste par årene hatt ett samarbeide med den norske nettbutikken Hageglede og det gir meg en unik mulighet til å se hva som faktisk er populært. Ikke bare hva dere liker når jeg legger ut ett bilde, men som faktisk blir handlet og plantet rundt om i landet.

Både blant de handlendes og min favoritt: Den botaniske tulipanen Tulipa turkestanica

Jeg blir sjøl inspirert av å se hva folk handler, og tenkte det kunne gi deg også inspirasjon!
Og husk: om du blir inspirert til å handle: Bonuskode MOSEPLASSEN18 gir 15% rabatt :)

Hvitløk setteløk fra Hageglede
Hvitløk. Bilde: Hageglede

Hvitløk ‘Messidor’

Hagegledes største storselger er en løk jeg ikke ante Hageglede solgte før jeg så den i statistikken: Hvitløk! Hageglede er et barn av LOG, som er en viktig leverandør for gartnerier og bønder. Og det er fra den avdelingen disse setteløkene for hvitløk kommer. Kvalitetsløk mao :D

Du finner hvitløken her!

Prydløk ‘Purple Sensation’

Prydløk / Allium

Prydløk og hvitløk er begge alliumer og i nær slekt. Prydløk er et felles norsk navn for en hel rekke løkarter som dyrkes for sine vakre blomster, og denne gruppen kalles også ofte med sitt botaniske slektsnavn allium.

Dette er litt spesielle løk. De fleste av prydløkene har kuleformede blomster på høye stilker, og de kan sveve veldig vakkert over bedene. Blomstrer oftest forsommer-sommer. Den store bestselgeren er ‘Purple Sensation’, som har lilla blomster, og som er veldig grei å dyrke. Den kommer gjerne igjen. En annen storselger er Allium sphaerocephalon, den har blomster i en litt annen fargetone, og mindre blomster, og er finest mange sammen.

‘Mount Everest’

Pst: Min personlige favoritt den hvite ‘Mount Everest’ har ikke blitt en bestselger. Enda. Den er litt dyrere i innkjøp, men i mine øyne god som gull :D Hadde en fin koloni i gamlehagen, og de imponerte med å først ha de flotteste hvite blomser, og så beholde frøstendene vakre på gjennom hele sommer og langt inn på vinterstid.

‘Lilac Wonder’. Er i mine øyne ikke det minste lilla, men heller en nydelig lyserosa farge.

Botaniske tulipaner

Det er faktisk fire botaniske tulipaner på Topp Ti lista hos Hageglede. Akkurat dette akter jeg å ta litt æren for, for etter alle mine år med masing om de botaniske tulipanenes fortrinn så ser jeg jo at dere lesere nå er glade over å enkelt få handlet de. Om du ikke har fått med deg hvorfor jeg er så opptatt av botaniske tulipaner så kan du lese om det i denne bloggposten.

Og får du lyst på til egen hage så har Hageglede samlet alle sine botaniske tulipanene her. 

Andre tulipaner:

Hageglede har kjempeutvalg av vanlige tulipaner også, og blant bestselgerene der finner vi noen store mixpakker, som: 50stk Triumph tulipaner, og 100 stk røde og rosa fargemix. Disse er nok populære fordi de gir mye blomster for pengene. Det er en lignende mixpakke jeg også vil trekke frem: 50 stk Darwin hybrid mix. Darwintulipaner går for å være flinkere til å komme igjen enn de fleste andre ikke-botaniske tulipaner, og de er store og vakre.

Den svarte og vakre tulipanen ‘Queen of the Night’ er også blant bestselgerene, og reprensenterer for alle posene hvor det kun er en navnsort tulipan pr pose. En god tulipan jeg har hatt mye glede av.

Og ellers: sjekk her for et flott utvalg av tulipaner!

Rutelilje/ Frittilaria

Rutelilje var en av fjorårets store overraskelser for Hageglede. De hadde den opprinnelig ikke med i utvalget, men så foreslo jeg den, og den og Tulipa Turkestanica endte opp med å bli årets to bestselgere :)

Den er populær også i år, og jeg har hørt fra mange av dere at dere er SÅ glade for å endelig få fatt i den!

En vakker blomst som kommer villig igjen, ett must for meg. Har du lyst til at den skal flytte inn i hagen din så finner du den i nettbutikken her. 

Liljer

Liljer blomstrer på sommeren, og kan virkelig pynte opp i bedene med sine relativt store blomster. Hageglede har et fint lite utvalg, og det går ganske jevnt av de ulike fargene. For min del er det den svarte (mørk burgunder) som fanger interessen, tenk så lekkert med en mørk skjønnhet mellom alt det grønne!

Du kan sjekke ut liljeutvalget her! (jeg ser det er helgetilbud nå, kjøp tre av en og betal for to)

Mixpakker!

En jevnt over slæger i Hageglede er mixpakkene. De gir deg mye løk for pengene, og de gir deg løk som kler hverandre.

En av bestselgerene er krokusmiks med 100stk løk, der får du krokus i ulike farger og størrelser. Og ettersom krokus kommer som en av de første så anser jeg det for en must i vårhagen.

En annen variant av bestselger er de hvor det er satt sammen ulike arter slik at du får blomstring gjennom våren i et pent fargespekter, feks denne med 125 rosa og hvite løk (prydløk, narcisser, tulipaner, krokus og snøstjerne.)

Du finner flere mixpakker her (de små) og her (de store).

Det var noen bestselgere. Lurer du på hva som er MINE favoritter? Les denne bloggposten, eller gå rett i favorittmappen min på Hageglede!

Og husk, 15% rabatt om du bruker rabattkoden MOSEPLASSEN18

Denne bloggposten De mest populære løkblomstene! ble først vist på Moseplassen Moseplassen.

Viewing all 100 articles
Browse latest View live


Latest Images

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

MERKUR I RETRO!

Beijing–Oslo blir helårsrute

Beijing–Oslo blir helårsrute

Kansellerer seks flighter mandag

Kansellerer seks flighter mandag